wat is mindfulness?

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegenpool: leven op de automatische piloot. Bij het eten, op het werk, tijdens het fietsen of autorijden. Een groot deel van de tijd draaien we op routine terwijl we bijvoorbeeld piekeren over het verleden of ons zorgen maken over de toekomst. We willen vaak dat de dingen anders zijn dan hoe ze zijn op dit moment, vooral wanneer er problemen zijn zoals stress, pijn of ziekte.

Het woord mindfulness wordt vaak vertaald met opmerkzaamheid, bewustheid, aandachtigheid of wakker zijn. Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness is de bewustheid die voortkomt uit het aandacht geven aan dingen zoals ze zijn, op dit ogenblik en zonder te hoeven oordelen. Het is een manier om over te stappen van doen naar zijn, zodat we alle informatie die een ervaring biedt in ons opnemen voordat we in actie komen.

In oosterse tradities bestaat het beoefenen van mindfulness al meer dan 2500 jaar. In oude teksten wordt mindfulness beschreven als een methode om het persoonlijk lijden te verminderen en positieve kwaliteiten zoals inzicht, wijsheid en medeleven te ontwikkelen.  Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulnesstraining, heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald. Zo zijn oosterse meditatie- en lichaamsoefeningen verenigd met westerse psychologische methoden en toepasbaar gemaakt voor onze westerse cultuur.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen, leren door ervaren en onderzoeken in de praktijk, in het leven van alledag. Gedurende de achtweekse training wordt daar een solide basis voor gelegd.