reacties van deelnemers

“Allereerst raad ik Mabeth met alle liefde aan, ze is een geweldig persoon met een open, warme, diepgaande en tegelijkertijd nuchtere houding. Ze straalt rust uit en is opgewekt. Ze weet je te begeleiden tijdens de training zonder in te vullen hoe het moet. Je krijgt de uitnodiging bepaalde stappen te ondernemen maar wordt vooral aangemoedigd eens te luisteren naar jezelf en te ontdekken waar jij behoefte aan hebt. Wat een verademing! Ik geloof niet zozeer in reflectie puur om te werken naar een staat van licht en ruimte. Een zelfreflectie en zelfverbeteringspad wat eigenlijk geworteld is in kritiek naar jezelf. Deze training bood mij precies wat ik hoopte te vinden: zelfreflectie en zelf’verbetering’ vanuit liefde en acceptatie. Alles mag er zijn; ook de mindere momenten/gedachten/gevoelens. Juist dat is wat mindfulness en meditatie in mijn ogen moest zijn. Iets wat ik mis in de productieve samenleving waar veel goedbedoelde adviezen over hoe we ‘mindful moeten zijn’ eigenlijk alleen maar geleid worden door een streven naar ‘perfectie’ van ons als mensen. ‘Hoe krijg ik een stressloos bestaan?’ etc. i.p.v. ‘Hoe kan ik omgaan met stress?’ ‘Hoe herken ik het’ en vooral ‘Wat heb ik nu nodig?’ Het is lastig onder woorden te brengen maar ik heb geleerd echt bij mijzelf stil te staan en dat is een groots cadeau aan mijzelf geweest. Gun jezelf ook dit cadeau…Zelfs als je net als ik weinig te besteden hebt (student) is het het meer dan waard. Ik kom zeker nog terug Mabeth. Liefs Deniz (25)”.

“Ik heb in het najaar van 2023 de Mindfulnesstrainig MBSR bij Mabeth gevolgd. Wat ben ik blij dat ik op deze manier heb kennisgemaakt met mindfulness en in het bijzonder ben ik blij dat ik hiervoor voor Mabeth heb gekozen. Mabeth is een geweldig lief, warm en enthousiast mens en een hele fijne trainer. Ze zorgde elke training weer voor een veilige, prettige sfeer met ruimte voor alles dat zich aandiende. En ze houdt je soms op een fijne manier even een spiegel voor waardoor ze je zachtjes aanmoedigt nog een stapje te nemen op het pad dat je bewandelt. De oefeningen thuis vragen best wat tijd, maar als je dan na een paar weken merkt dat er meer rust komt in je systeem en echt iets verandert in de manier waarop je naar dingen kijkt, weet je waarvoor je het doet. Ik zie deze training als het begin van iets heel moois en zou Mabeth absoluut aanraden als je overweegt met mindfulness aan de slag te gaan”.
Sanne Ravensbergen, 41 jaar, Bunnik, doula en fotograaf.

“Ik volg de MSC nu voor de derde keer en de verdieping die me dat brengt is heel bijzonder om te ervaren. De warme, liefdevolle lessen van Mabeth, de veiligheid in de groep die ze altijd weet te garanderen, de verbinding (met jezelf en de ander), de inquiry… alles draagt eraan bij om zelfcompassie meer onderdeel te laten zijn van je leven.
Ik heb lang gedacht dat ik het ‘niet kon’ om compassie voor mezelf te hebben.
Maar dit gaat niet over ‘iets kunnen’ – integendeel!
En dat begrijp ik dankzij de steun van Mabeth.
Het is prachtig en onbeschrijfelijk waardevol dat ik steeds meer de liefde en kracht van zelfcompassie begin te ervaren. Dat gun ik iedereen.
Gisteren raakte ik zelfs helemaal ontroerd door mijn eigen zelfcompassie ♥
In plaats van mezelf afkraken, was ik mezelf aan het troosten en dat voelde zo liefdevol en fijn. Ook nog heel onwennig, maar halleluja wat was het mooi om lief en zorgzaam te zijn voor mezelf!!!! Suzanne”.

“In de periode dat ik de (zelf)compassie training volgde, overleed mijn moeder. De praktische oefeningen waren mij / ons zeer tot steun. Ze hielden het hart warm en het hoofd koel.
Het contact met Mabeth en haar lieve, ondersteunende berichtjes waren goud waard.
Anoniem, training gevolgd jan – maart 2023”.

“Wat ik vooral heb meegekregen uit de mindful zelfcompassie training is een gevoel van verbinding, heel bijzonder hoe snel je je verbonden kunt voelen met een groep mensen die je nauwelijks kent; meer acceptatie van welk gevoel zich dan ook aandient; het vermogen om ‘mezelf te troosten’; mildheid voor mezelf”. Anoniem.

“Voorafgaand aan de mindful zelfcompassie training vond ik het best spannend. Wie nemen er nog meer deel aan de cursus? En hoe is het om dingen waar je mee worstelt te delen in een groep? Ik ben heel erg blij dat ik mee heb gedaan. Mabeth creëert een fijne en veilige sfeer, waarin je niks hoeft te delen maar het wel mag als dat goed voelt. Ze geeft je het gevoel dat je er mag zijn zoals je bent, neemt je mee in stukjes theorie en oefeningen die helpen bij het vinden van een zachtere, meer liefdevolle houding richting jezelf. Bedankt voor de leerzame, rustgevende en fijne 8 maandagavonden Mabeth!
C. (training gevolgd nov-dec 2022)”.

“In het grote aanbod aan mindfulness trainingen: Waarom Mabeth?
Een ervaren docent, met scherp oog voor de individuele deelnemers, humor, benoemt wat ze waarneemt en nodigt uit daar iets of juist niets over te delen.
Maar de belangrijkste reden:
Mabeth leeft in de training en individuele gesprekken vóór waar het om gaat.
Anoniem, 58 jaar, training gevolgd nov/dec 2022”.

“Voor de laatste sessie van de mindfulness training schreef ik een gedicht en deelde ik het met de groep:

Dag lieve voetzool, ik wil je wat vertellen,

ik groet je omdat we elkaar nooit echt hebben ontmoet,
je zit al mijn hele leven lang, zonder ongeduld, verdriet of schaamte
onopgemerkt onder mijn eigen voet.

Nu ik je heb leren kennen en ik weet dat jij er altijd bent
lijkt het alsof je mijn zorgen ontnemen kan en
ik alleen maar de gedachtes in mijn hoofd heb gekend.

Jij vraagt me geen moeilijke vragen of twijfelt aan mijn waarde
nee, jij houdt mij stevig in balans en
draagt mij op de aarde,

Nu kan ik je echt voelen en lijkt het alsof ik zweef,
in de blauwe lucht tussen de donkere wolken van angst en woede,
dan denk ik aan mijn voetzolen en voel ik dat ik leef.

Samen lopen we door de paden van het bos,
daar loop ik van boom naar boom en
zoals de herfst de zomer afschud,
zo laat ik al mijn angsten los.

Mijn voetzolen leerden mij over vriendelijkheid,
over dat eigenlijk alle vrouwen die ik in mij verafschuwde,
dat ze zo eng nog niet zijn wanneer ze schreeuwen en spreken maar
dat ze hier zijn om iets te vertellen en niet om mij te breken.

Zo werd elke boom een vrouw die in mij zit verscholen
terwijl ze met onheilspellende takken voorover buigen
kijk ik ze recht in de ogen, glimlach en dan denk ik aan mijn voetzolen.

Het leven blijft ons telkens uitdagen, we hebben veel gedachten, herinneringen, wensen en voelen daar van alles bij. Het ene moment voelen we ons verbonden en vrolijk en het andere moment verloren en verdrietig. Ik had de neiging vaak enkel te luisteren naar vervelende gedachten en emoties waardoor ik vergat hoe ik met vriendelijkheid naar mijzelf kon leven.
Ik heb naar hulp gezocht om de vervelende emoties kwijt te raken maar ik heb met mindfulness geleerd ze niet kwijt te hoeven raken maar ermee te leren omgaan en ze te verwelkomen. Ik twijfelde eerst of de training bij mij zou passen omdat ik niet alleen stress en verdriet ervaarde maar ook wilde leren omgaan met een vervelende gebeurtenis uit het verleden. Nu ik de training heb gevolgd kan ik het iedereen aanraden die zichzelf aandacht en liefde toe wenst, mindfulness is er om te helpen bij wat voor situatie er zich ook afspeelt in het leven.
Ik ben dankbaar voor Mabeth die met een open hart en met respect en aandacht voor iedere deelnemer de lessen begeleid. Het is prachtig om te zien dat haar trainingen zo gewaardeerd worden en dat andere deelnemers al vaker de training hebben gevolgd en blijven terugkomen.
Daarnaast ben ik vooral mezelf dankbaar dat ik de tijd genomen heb om in deze 8 weken te luisteren naar alle gedachten waar ik mij eerder tegen had verzet. Ik heb geleerd opmerkzaam en bewust te worden in situaties waarin ik eerder de verbintenis met mijzelf zou verliezen. Dat waren dan ook vaak momenten van stress, angst of wanhoop. Ik heb geleerd om in deze momenten te luisteren naar wat ik mezelf eigenlijk wil vertellen met de emoties die hierbij horen.
Hoe we pijn, verdriet en somberheid kunnen vasthouden, zo hebben we ook de kracht en de mogelijkheid deze los te laten en te kiezen voor een vriendelijke houding tegenover onszelf. Deze training heeft mij geholpen hoe ik dat zelf kan beoefenen. Het is een begin van een levenslange beoefening. Bedankt lieve Mabeth 🌿🌻J. ”

“De mindfulness training van Mabeth kwam op precies het juiste moment voorbij. Ik zat er op dat moment namelijk even helemaal doorheen. Er waren een aantal flinke tegenslagen op mijn pad gekomen voordat ik met de training startte, waardoor ik heel bang, verdrietig en onzeker over de toekomst was. Ik merkte dat ik mezelf liet meesleuren door de negativiteit. Ik was mezelf niet meer. Dit werkte als een soort negatieve spiraal.
Ik ben zo dankbaar dat ik met de mindfulness training gestart ben. Het heeft me heel erg geholpen om meer ontspanning en rust te kunnen ervaren en om meer vertrouwen te hebben in mezelf en in de toekomst. Het heeft me geleerd hoe ik door bewustzijn en aandacht om kan gaan met alles wat er op dat moment is. Dat liet de negatieve ervaringen niet direct verdwijnen, maar heeft me wel gebracht dat ik lichter met alles om kon gaan en meer rust kon ervaren. Het heeft me ook geleerd dat ik in de toekomst meer wil inchecken met hoe het met mij gaat, meer rust wil pakken als ik het nodig heb en meer wil vertrouwen op mijn gevoel en op lichamelijke sensaties.
Als klap op de vuurpijl hebben beide problemen zich inmiddels opgelost. Ik weet zeker dat de rust en het vertrouwen in mezelf door de training hieraan heeft bijgedragen.
Voor iedereen die meer rust, vertrouwen en ontspanning zoekt raad ik de trainingen van Mabeth ontzettend aan. Ik vind Mabeth zo’n liefdevol en warm persoon en ik ga haar in de toekomst 100% zeker weer opzoeken wanneer ik voel dat ik het op dat moment weer goed kan gebruiken.   Anne.”

“Compassievolle Mabeth is een warme hartelijke wegwijzer in de wondere wereld van ons zelf. Onderweg laat ze je kennismaken met allerlei ondermijnende en onbewuste aspecten die ons zelf opwerpt in het dagelijks leven. Daarnaast reikt ze je allerlei oefeningen aan om goed voor jezelf te zorgen en om te onderzoeken wat voor jou werkt. Ze laat de verantwoordelijkheid bij jezelf. Ze volgt wat bij de ander mag ontstaan, ondersteunt zo nodig hierin. Dat vond ik heel fijn!
De training gaf ruimte aan het doen van ontdekkingen en om te delen wat ik wilde delen op dat moment. Dat gaf een veilig gevoel. De deelnemers in de groep zorgden voor de medemenselijke herkenning en leefden met elkaar mee.
Ondersteunend vond ik alle gedichten, video’s- en audiomateriaal en informatieve mails van Mabeth. Door al deze verschillende invalshoeken kwam de theorie verder tot leven. Het is een geheel eigen soort naslagwerk geworden waar ook na de training uit geput kan worden.
Deze kennismaking met zelf-compassie was heel fijn en inspirerend.
Het gaf inzicht in hoe we als mens bekabeld zijn en hoe we op een meer vriendelijke manier met onszelf zouden kunnen en vooral mogen omgaan.
Al de MSC-zaadjes die bij mij geplant zijn, zullen en mogen op hun eigen tijd verder tot bloei komen!  Miranda.”

“De mindful zelfcompassietraining van Mabeth heeft me enorm geholpen. Ik merkte al heel snel na het begin van de training dat ik milder naar mezelf werd. Het lukt me vooral beter om niet zoveel te moeten en om minder streng voor mezelf te zijn. Ik omarm mezelf meer zoals ik ben. Zeker op lastige, gestreste dagen is dat een verademing: ik hoef geen energie te stoppen in me verzetten tegen hoe ik me voel. In plaats daarvan richt ik mijn energie op mezelf troosten en koesteren. Ik vraag me af wat ik nodig heb en hoe ik mezelf dat kan geven. Mabeth creëert een warme en veilige sfeer in de groep met aandacht voor elk individu. Ze is daarmee zelf een voorbeeld van compassioneel handelen.
Dank je wel voor de fijne acht weken, Mabeth! – Janna, 31 jaar.”

“Ik ben blij dat ik de mindfulness training bij je gedaan heb omdat het nu echt in mijn systeem zit om uit de automatische piloot te stappen (in bijna alle omstandigheden) en te voelen wat er in mijn lijf gebeurd bij stress.
Nogmaals mijn hartelijke dank daarvoor! Wendy.”

“Ik heb dit jaar de MBSR en de MSC training gedaan bij Mabeth. Ik had veel vooroordelen over mindfulness en dacht dat het niet bij mij zou passen, maar uiteindelijk heeft de training me dichter bij mezelf gebracht. Ik heb geleerd dat ik stilte en rust in mezelf kan vinden, hoe ik stress signalen van mijn lichaam kan herkennen en beantwoorden en dat aandacht en aanwezigheid de ervaring van ieder moment kunnen verdiepen. De compassie training was voor mij een waardevolle verdieping van mindfulness. Daar heb ik geleerd wat zachtheid en vriendelijkheid (voor mezelf) kan betekenen, zowel in de relatie met mijzelf en met anderen.
Mabeth is betrokken, warm en enthousiast. Ze maakt mindfulness heel nuchter en praktisch toepasbaar, zonder af te doen aan de diepe fysieke, mentale en emotionele ervaringen die het kan bieden. Dat was voor mij een hele bijzondere combinatie. Mabeth maakt ruimte voor ieders beleving, oordeelt niet en helpt iedere deelnemer in de manier van mindfulness te vinden die bij diegene past. Ik voelde me echt begeleid om te doen wat goed was voor mij, in plaats van een standaard training te doorlopen!  Eefje, 25 jaar.”

“De begeleiding met mindfulness en compassie van Mabeth heeft mijn ogen geopend. Het is de ‘missing link’ in alles wat ik weet over stresshantering en ontspanning. Het toelaten, het er mogen zijn zoals je bent en niets te hoeven veranderen. Maar vooral het jezelf met liefde behandelen. Ik dacht dat ik best aardig voor mezelf was maar blijkbaar was er een, let wel onbewust, eisenpakket aanwezig waaraan ik moest voldoen. Of eigenlijk hoe ik mij moest voelen. Als professional dacht ik alle touwtjes in handen te hebben om de stress de baas te zijn en toch ervoer ik spanning. Nu ben ik zacht voor mijzelf, het mag er zijn, ook de nare gevoelens, het hoort er allemaal bij. Met deze houding t.o.v. mezelf heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik hoef het immers niet perfect te doen.
Heel erg bedankt Mabeth voor je inspirerende woorden en voor je goede inzicht en kunde. Ik zou iedereen deze ‘missing link’ gunnen en de wereld zou er tevens een stuk mooier uitzien. Mabeth heeft direct de vinger op de zere plek gelegd en het is zeer helend geweest. Dank je wel hiervoor.  Liefs, Joy”.

“Dankzij de mindfulness trainingen die door Mabeth op mijn werk gegeven worden, heb ik rust in mijn hoofd en kan ik zaken makkelijker er laten zijn.
Dat lijkt een soort van loslaten, maar dat is het niet. Voor mij is het dat ik accepteer dat het momenteel k.t is en dat gevoel er ook mag zijn…waarbij ik voorheen alleen maar op zoek was naar gelukkig zijn 🙂
Daarnaast heb ik ook een zelfcompassie training bij haar gevolgd en dat heeft mij gebracht dat ik na jaren eindelijk mezelf een leuk persoon vindt en mezelf niet elke keer naar beneden haal. Dit helpt mij vervolgens weer bij het coachen van mensen en teams omdat ik het zelf doorleeft heb.
Daarnaast is Mabeth ook nog in te zetten voor team sessies zoals samen ritmes ontwikkelen wat we hebben gedaan in young professional bootcamps
(super waardevol om in te zien wat het doet als je samenwerkt en hoe elk individu bijdraagt aan een groter geheel)”. Petra.

“Dit jaar heb ik de 8 weekse Mindful Zelfcompassietraining gevolgd bij Mabeth. Eerder volgde ik al de Mindfulness 8 weekse en heb ik een weekend retraite gedaan in Drenthe. Samen met Marlie vormt ze een heel fijn duo, allebei met hun eigen karakter en invalshoek, die elkaar op een prettige manier aanvullen.
Door de jaren heen is Mabeth steeds een hele liefdevolle, capabele en prettige begeleidster van trainingen en meditatie voor mij geweest. Ze gelooft in haar vak en schoolt voortdurend bij, niet omdat het moet, maar omdat ze geïnspireerd wordt.
De heilzame effecten ervan heb ik aan den lijve ervaren, ook lang na afloop van de training. Ook weet ik dat je met Mabeth niet alleen heel goed kunt praten als het even minder lekker gaat, je kunt ook heel goed met haar lachen en kletsen.
Een fijne combinatie van spiritueel én nuchter.
Heel bijzonder vond ik hoe Mabeth in de corona lockdown wekelijks haar mindfulness avond begeleidde online en te merken dat ze ook online de saamhorigheid en warmte weet over te brengen, die zo kenmerkend zijn voor haar ‘live’ bijeenkomsten”.  Jacqueline.

“Ik merk zelf dat mindfulness en compassie mijn dagen kunnen veranderen in positieve zin.
Bijvoorbeeld dat ik er een keuze in heb aan welke gedachten ik wel/niet aandacht besteed    
En dat adem me terugbrengt op aarde. Mijn werk is zo enorm veeleisend, maar door af en toe te landen kan ik mezelf en het leven nog een beetje ervaren tussen de bedrijven door en kan ik meer dan vroeger het stuur in eigen handen houden”.   Charlot Akse.

“Vanwege mijn interesse in mindfulness en meditatie besloot ik mij in te schrijven voor de Mindfulness en Compassie retraite van Mabeth en Marlie. De retraite duurde van vrijdagavond tot en met zondagmiddag en vond plaats op Erve Veldink eind oktober 2020. Het was mijn eerste retraite en het is erg goed bevallen. Het thema van de retraite was ‘Rusten in jezelf’. De meditaties en oefeningen van Mabeth en Marlie hebben mij geholpen op zachte en liefdevolle wijze de stilte en rust op te zoeken. Voor mij biedt dit een welkom tegenwicht tegen de neiging om iets te doen of afleiding te zoeken. Zo kwam ik gedurende het weekend in een andere flow. In het begin was ik vooral bezig met werk en zat ik in mijn hoofd. Gaandeweg het weekend ontstond er ruimte voor andere dingen, gevoel en acceptatie. Kortom, dit weekend smaakt naar meer en ik hoop in de toekomst zeker nog eens een retraite te mogen bijwonen.  Met vriendelijke groet, Matthijs (27 jaar)”

“Met een blij en tevreden gevoel heb ik onlangs de mindfulness training bij Mabeth afgesloten. Voor de training was ik al bekend met mindfulness via een e-module, maar kreeg ik de beoefening  niet opgenomen in mijn dagelijkse structuur.
Door de acht sessies en stiltedag heb ik nu een stevige basis en het vertrouwen dat dit me wel lukt. Op korte termijn betekent dit al dat ik iets meer rust heb gevonden in mijn dagelijks bestaan als dertigjarige geschiedenis docent in combinatie met een sociaal leven daarbuiten. De verwachting is dat deze rust alleen maar groter wordt door zelfbeoefening. Maar voor deze zelfbeoefening van mindfulness had ik eerst wel een goede basistraining nodig met fijne mensen en een goede prettige docent en dat is precies wat Mabeth mij heeft gegeven.
Hartelijke groeten, Harry”. 

“Lieve Mabeth en Marlie, ik ben zo dankbaar dat ik liefde voor mezelf heb mogen leren voelen. Ik ben nog veel aan het oefenen hiermee. Ik denk dat dat nooit stopt 🙂
De weg naar heling is echt mindfulness en zelfcompassie voor mij. Dank jullie wel dat ik mocht leren van jullie. Ik vind jullie een prachtig powerkoppel. Mijn inspiratie!
Alle liefs, Elizabeth”

“Oprechte aandacht. Daar denk ik aan als ik denk aan Mabeth. Niet alleen tijdens de trainingen, maar ook daarbuiten neemt ze uitgebreid de tijd om naar je te luisteren en je te helpen. Ze straalt (en spreekt) daarbij uit dat alles oké is. Niet alleen heel fijn om te ervaren, maar ook inspirerend.
Het was heerlijk om alleen al acht weken lang de hele maandagavond voor jezelf te hebben, zónder afleiding van tv of telefoon. 2,5 uur lijkt lang, maar de tijd vloog, mede door het afwisselende programma van de avond.
Ik neem een aantal kleine elementen zeker mee in het dagelijks leven: bewust genieten, goed voor jezelf zorgen, opmerken wanneer je piekert… Erg waardevol.” Anoniem (24)

“Ik wil je vertellen wat mijn ervaring is met de online mindfulness meditatie sessies op maandag. Ik vind het heel fijn om de regelmaat te hebben van elke week een hele avond met mezelf zijn en daar aandacht aan te geven. Los van dat ik elke ochtend mediteer merk ik dat zo’n uurtje ook de verdere invulling van mijn avond bepaalt (vaak even alleen eten en daarna niks meer doen) en dat dat fijn is. En zoals je weet vind ik het ook heel fijn om te horen dat ik niet de enige ben die moeite heeft met bepaalde onderwerpen. Door zo met z’n allen te zijn en te bedenken dat deze onderwerpen voor iedereen relevant zijn, voel ik me meer oké met mijn eigen gevoelens daarover.  Liefs Maud” (22 jaar)

Wat je aandacht geeft groeit“Deze lavendel op mijn balkon herinnert me
(nog altijd) aan de fijne tijd met Mabeth en Marlie.
Ik kreeg de zaadjes namelijk op de laatste avond van de mindful zelfcompassie training. Ik denk nog altijd terug aan mooie fijne waardevolle vriendelijke liefdevolle rustgevende verbonden avonden samen. Wat je aandacht geeft groeit!”

Lieke.

“We zitten in een rare situatie nu met het Coronavirus.  Ik moet wel zeggen dat de technieken die we in de mindful zelfcompassie training geleerd hebben, nu wel extra van pas komen! Met jezelf leren leven was nog nooit zo waardevol als nu 😉  ”  Bonnie.

“Dankzij Mabeth heb ik geleerd mijzelf te waarderen, gewoon om wie ik ben. Ik heb ontdekt wat ik belangrijk vind en probeer mijn leven daarop in te richten. Ik heb geleerd mijn hart open te stellen voor moeilijke emoties en ik heb ervaren dat deze emoties draaglijker zijn, wanneer je ze ontvangt met compassie en vriendelijkheid in plaats van met weerstand en verzet (let it be in plaats van let it go). Daarbij ben ik fijne emoties, zoals blijdschap, vele malen intenser gaan beleven en geniet ik meer van de kleine en vanzelfsprekende dingen in het leven. Ik heb geleerd en ervaren dat het delen van emoties en ervaringen mensen niet uit elkaar drijft, maar juist dichter bij elkaar brengt. Ik voel mij meer verbonden met mijzelf en met de mensen om mij heen dan ooit tevoren. Dit geeft mij een enorm warm, vredig en gelukkig gevoel, een gevoel dat ik iedereen toewens. Ik ben de wereld en mijzelf door een andere, compassievolle, bril gaan zien en hiervoor ben ik Mabeth eeuwig dankbaar. Ik had mij geen betere leermeester(es) en geen fijnere leeromgeving kunnen wensen!”        S.K. 25 jaar.

zelf-liefde (2)“Lieve Mabeth,
“the miracle of mindfulness is, first of all, that you are here. Being truly here is very important – being here for yourself, and for the one you love. How can you love if you are not here? A fundamental condition for love is your own presence. In order to love, you must be here.”     Thich Nhat Hanh

Bedankt dat je er was, niet alleen op de bijeenkomsten maar ook daarbuiten. Het zal je soms best wel eens verdrietig hebben gemaakt en in elk geval energie hebben gekost. Maar ik kon ook voelen dat je het met liefde deed. Bedankt dus voor je warme belangstelling, je liefde, aandacht en het er zijn.
Ik hoop je weer te zien bij de terugkom momenten…
Ik wens je diepgaande verbinding, belangstelling en aandacht voor jóu en liefde.
Lieve groeten, IvK.”

<< VoorZelfliefde Hug in a Cup een hartverwarmend moment van zelfcompassie

“Je hoofd roept dat het anders moet,
dat je veel meer moet presteren.
Je hart fluistert dat je prachtig bent,
en vraagt of je dat wilt accepteren.”

♥  Suzanne

“Retraite ‘Rusten in jezelf’
Zoals adem een anker kan zijn om met je aandacht naartoe te gaan tijdens het aanwezig zijn, zijn mindfulness terugkomavonden, stiltedagen en retraites ankers voor me geworden om naartoe te gaan als onderhoud.  Het ont – moeten tijdens deze retraite gaf ruimte voor het ontmoeten van mezelf. In mij leeft onder andere een gevoelig kwetsbaar meisje van vroeger. Af en toe merk ik haar duidelijk op, ook tijdens deze dagen. Steeds vaker sta ik ervan te kijken hoe kundig ze een muur om zichzelf gebouwd heeft, echt, vakwerk! Maar het heeft zijn functie gehad. Ik heb er last van. Het afbreken geeft een gevoel van verzet.  Angst. Schaamte. Maar ook plezier. En nieuwsgierigheid.  Ik heb zo nu en dan wat moed nodig, maar het geeft lichtheid.
Het was ondersteunend en heerlijk om me over te geven aan de prachtige locatie, de goede zorg en het programma.  Fijne balans tussen samenzijn, mediteren, oefeningen en tijd voor jezelf. De begeleiding werd voelbaar vanuit het hart en gevoel gegeven door Mabeth en Marlie.  Puur en respectvol. Dichtbij zichzelf. Eerlijk. Met humor en relativeringsvermogen. Overwegingen, herinneringen en tools nam ik mee terug naar huis na deze fijne ontspannen rustpauze. Met mijn hand op mijn hart…”
Miranda.

“Lieve Marlie en Mabeth, ik wil jullie nogmaals hartelijk danken voor het gastvrije, genereuze en inspirerende weekend op de Maanhoeve. Het heeft mij nieuwe energie en inzichten gegeven over zelfcompassie en met vertrouwen je hart volgen, en vooral ook compassie voor anderen. Jullie zijn een voorbeeld voor velen!”Paul.

“Lieve Mabeth, wat ben ik blij en dankbaar je ontmoet te hebben en de training te volgen bij jou. Vanaf het eerste contact wat we hadden voelde ik mij op mijn gemak door je vriendelijke persoonlijkheid 🙂 Ik voelde ruimte en vertrouwdheid door je warme uitstraling en oprechtheid in contact. Ontzettend bedankt voor de afgelopen trainingsavonden, je support en begeleiding. Ik heb vele handvatten gekregen en inzichten. Ik heb gemerkt hoe vast ik in mijn patroon van vermijding zat en dat ik mezelf echt tegenkwam bij het oefenen en stilstaan. Ook heb ik ervaren dat het rust en stabiliteit geeft wanneer ik in contact met mezelf ben en hoe waardevol dat is, ook om naar je lichaam te luisteren.
Ik heb hoop en vertrouwen gekregen en het lijkt alsof ik meer (bewuster) kan genieten. Het voelt als weer een paar grote stappen naar heling. Geen therapie kan hier tegenop 🙂
Ik zie uit naar de compassie training & je te ontmoeten op terugkomdagen.
Warme groet en liefs van Lianne (28 jaar).”

“Dag lieve Mabeth en Marlie, Dank jullie wel, voor de mooie teksten, voor de warme woorden, voor het fijne weekend. Jullie rust en ‘aardigheid’ hebben me heerlijk thuis kunnen voelen, terwijl ik thuis nooit zo fijn en vooral lang had kunnen mediteren. Dank dus voor de hulp daarbij! En wat een fijne plek hebben jullie voor dit alles kunnen vinden, trouwens. Magisch, hoe Wim en Ida bijna onzichtbaar een hele belangrijke rol hebben gespeeld in dit fijne weekend. Tot ziens, lieve groet, Karin.”

“Ik begon aan de mindfulness training omdat ik last had van alle drukte in mijn hoofd en behoefte had aan meer rust. De groep was als een veilige haven en ik vond door alle oefeningen ook een veilige haven in mezelf. De training heeft me helderheid en overzicht gegeven. Ik ben me meer bewust van wat er nu gebeurt en de gewoontes die me daarbij in de weg kunnen zitten. Bedankt Mabeth!!”
DJ, 38 jaar

“De training Mindfulness heeft mij veel bewustzijn gebracht. Bewust van het moment, van mijn ademhaling, handelingen, communicatie… Meer in het nu leven dan in het hoofd. Ten tijde van de training maakte ik heftige dingen mee, verlies van een baan en verlies van een dierbare. Dit terwijl ik juist ‘van plan’ was om ook gewoon lekker te relaxen ten tijde van de mindfulness avonden. Ik vond het erg spannend de gevoelens van verdriet en angst toe te laten, te laten zijn en te voelen.
Tijdens een zitmeditatie van 45 minuten waarin ik al die gevoelens toe liet, ze observeerde, merkte ik na afloop dat de heftigheid van de emotie er af was. Waar ik voor de oefening verdrietig was, merkte ik na de oefening dat ik vrolijk was. Dat voelde als een wonder!
Mindfulness is oefenen oefenen en oefenen. Ik merk dat als ik mijn wekker in de ochtend zet, voordat mijn kinderen wakker zijn, en ik even een moment neem om te mediteren, ik de dag zoveel helderder en alerter begin. Ik ervaar meer focus. Op dagen dat ik niet mediteer is het vaak een chaos in mijn hoofd, loop ik letterlijk mijn hoofd (gedachtes) achterna en voelt het meer als een wirwar in mijn hoofd. Ik ben sneller geïrriteerd en dit merk ik dan ook weer aan mijn kinderen. Zij geven mijn gedrag weer terug. Dus ook al denk ik vaak… “nee wekker! ik wil nog slapen!” Ik weet wat het mij oplevert en ga ik er voor! En het is en blijft oefenen, maar ik merk ook echt dat het na de 8-wekelijke training in mijn systeem is gaan zitten. Bedankt Mabeth voor deze mooie training en ervaringen.”
Suzanne, 34 jaar

“Lieve Marlie en Mabeth. Mijn feedback kan ik kort houden. Ik raad de training bij iedereen aan! Wat jullie behandelen in de training is eigenlijk essentieel voor ieder mens. En  ik vind jullie hele prettige, lieve mensen die een ontspannende en veilige trainingssfeer weten te creëren. Wat ik er zelf aan overgehouden heb is verankering, verdieping en meer handvatten voor meditatiemomenten. En motivatie om mijn weg te vervolgen in meer compassie en stilte. Ik merk dat ik nu wel steeds meer behoefte krijg aan metgezellen die op hetzelfde pad als ik zitten om ervaringen uit te wisselen. In mijn dagelijkse leven kan ik dat eigenlijk niet, waardoor ik me soms eenzaam voel hierin, terwijl ik weet dat er vele anderen zijn zoals ik! Ik zal ook eens kijken bij de adressen voor retraites die jullie hebben doorgestuurd. Lieve groetjes Aimee.”

“Door de 8 weekse training van Mabeth kan ik mijn grenzen beter accepteren en keuzes maken waarmee ik beter voor mezelf zorg. De milde en liefdevolle manier van begeleiden nodigt uit om mindfulness verder te verdiepen en te blijven oefenen.
Niet easy peacy maar de moeite meer dan waard!”
Joke Beunk

“Aan mijn wand hangt de tekst “onderzoek met nieuwsgierigheid (en zonder oordeel)”
Tijdens een van de oefeningen waarbij je je lijf met volle aandacht langs loopt, coachte Mabeth ons door te zeggen “en als je nou tegen iets aan loopt, een gedachte of een pijntje, onderzoek het dan met nieuwsgierigheid en zonder oordeel”. Die kwam binnen. Want dat is iets van alledag. Frustratie in een meeting, gebrek aan focus bij het voorbereiden van een presentatie, boosheid over een actie van een collega. In plaats van in de emotie mee te gaan, kan je hem ook onderzoeken. Het herkennen, erkennen en je afvragen waarom raakt dit mij. Zonder het oordeel of dit nou terecht is of niet. Maar… vanuit nieuwsgierigheid. Wat doet het met me? Wat kan ik hiervan leren? En opeens is de emotie er een stuk uit en is het een fascinatie geworden. Een positieve prikkel die uitnodigt tot zelfinzicht”. Suzanne, bol.com

“In juli 2018 ben ik met burn-out klachten en depressie thuis komen te zitten. Vlak daarvoor heb ik bij de Hema een lichtbak gekocht waar je op kunt schrijven.
Ik schreef op: ‘Vergeet wie je dacht te zijn en accepteer wie je bent’. 
Mindfulness en acceptatie
Het was mijn wens om anders met mijzelf om te leren gaan, met meer begrip en acceptatie voor wie ik ben. Toen ik thuis kwam te zitten, heb ik de kans aangegrepen mijn wens te vervullen en kwam ik terecht bij de Mindfulnesstraining van Mabeth. Dankzij mindfulness ben ik dichter bij mezelf dan ooit tevoren. Ik leef meer in het nu, zonder te veroordelen. Ik heb geleerd dat ook mijn somberheid er mag zijn, dat het onderdeel is van mij. Ik heb leren accepteren. En door acceptatie heb ik leren loslaten. Ik durf met zekerheid te zeggen dat mijn depressie door mindfulness en Mabeth is afgenomen.”
Lise, 27 jaar

“Mijn slaapproblemen vormden de aanleiding om naar de cursus te gaan. Ik wilde rust in mijn kop. Dat is gelukt. Niet dat ik nu de rust zelve ben maar ik merk op wanneer ik onrustig ben en ik heb nu handvaten om de rust te hervinden. Daarbij heb ik geleerd om mijn lijf bloedserieus te nemen. Mijn lijf had me zo in de steek gelaten – ik had kanker – dat ik het was gaan negeren. Door de cursus heb ik het hervonden. Ik heb ook geleerd dat je gedachtes niet altijd uit hoeft te denken. Onbewust was dat een gewoonte geworden. Dat geeft ook heel veel rust.
Maar nog meer heb ik geleerd dat mindfulness betekent dat je op een bepaald manier in het leven staat. Een manier van omgaan met wat er op je pad komt en een manier van omgaan met jezelf en anderen. Dit was voor mij een verrassing, een heel waardevolle verrassing.
Mabeth is een fijn mens en een deskundige trainer. Ze gaat er van uit dat je voor jezelf zorgt. Ze laat je je eigen weg vinden. Alleen als je vragen hebt helpt ze je verder. Of als ze ziet dat je aan het hannesen bent informeert ze hoe het met je gaat. Je krijgt haar volle aandacht zonder dat zij zich opdringt of therapeutisch gaat doen.”
Vrouw, 63 jaar

“Ik heb een ongelofelijk fijn weekend gehad op de Maanhoeve met Marlie, Mabeth en de lieve andere deelnemers. Even uit de hectiek van alledag, stilstaan bij jezelf en verstevigen dat alles goed is, precies zoals het is… Dat en de heerlijke taart van Wim en Ida!”
Femmy

“Ik ontdekte tijdens de pauze van de stiltedag hoe het was zonder Whatsapp en merkte op het leuk te hebben simpelweg met mezelf”.

“Wat heb ik kunnen genieten van het weekend (retraite op de Maanhoeve), samen met jullie. Ik heb mezelf mogen ontmoeten en kunnen leren van anderen en van de stilte. Ik ben jullie en mezelf dankbaar voor alle mooie momenten van dat weekend.
Bedankt voor de recepten! Wat hebben we toch heerlijk gegeten, echt van genoten.”
Anouk, 28 jaar, ambulant hulpverlener.

“Dus ik ging een weekend op retraite in Drenthe, tussen de velden. Hoe was dat? Nou, als ik één woord moet noemen: bijzonder – al is dat natuurlijk ook vrij nietszeggend. Wat ik deed? Het was een mindfulness-en-compassieretraite… ”
Nieuwsgierig?… Naar aanleiding van onze retraite schreef Suus een hele blog www.suushi.nl/retraite

“Ik ben de mindfulnesstraining gaan doen om een betere balans te leren vinden in mijn werk als leerkracht in het basisonderwijs. Op school is veel te doen en ik wil graag ook veel doen en dat goed doen. Ook ben je op school gericht op het zorgen voor de kinderen. Voor mijzelf zorgen, mij door de dag heen afvragen: ‘wat voel ik, welke signalen geeft mijn lijf, welke gedachtes en gevoelens heb ik?’, dat schoot er vaak bij in. De mindfulnesstraining is een zeer waardevolle stap geweest op dit pad waarbij ik heb geleerd om vriendelijk voor mij zelf te zijn en beter voor mijzelf te zorgen.
Ik kan de training van harte aanbevelen aan iedereen die op een vriendelijke, preventieve wijze aan zijn eigen welbevinden en gezondheid wil werken.
MBSR is een combinatie van inzichten uit oosterse filosofie, zoals yoga en meditatie, gecombineerd met inzichten uit de westerse psychologie. Het is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Ik laat mij graag inspireren door yoga en meditatie, maar ben ook nuchter. De MBSR-training was voor mij daarom de beste combinatie. Wat ik heel fijn vond was de warme, persoonlijke en aandachtige aanpak van Mabeth als trainer. Mindfulness was/is voor mij niet makkelijk en bij tijd en wijle confronterend om te beoefenen. Mabeth schept op de training een fijne sfeer, waarin je helemaal jezelf mag zijn. Practice what you preach, dat is op Mabeth zeer van toepassing. Bedankt!”
Vrouw 30 jaar.

“Bedankt dat ik deze mindful (zelf)compassie training bij jullie heb mogen volgen. Het heeft me veel gebracht. Ik ben dichter bij mezelf gekomen. Ik voel me rustiger, fijner en liefdevol. De sessies hebben mij geholpen om weer een gelukkiger leven te leiden. Dankjewel!
Veel liefs, Bald.” (man, 25 jaar)

“Wat was het fijn! Met Mabeth en Marlie, met de mede-cursisten, de oefeningen. Hoe onrustig of verdrietig ik soms aan kwam bij de training, of werd tijdens de training; ik ging altijd in rust en met een warm gevoel richting huis. De (MSC)avonden vlogen voorbij. Structureel thuis oefenen is (nog) niet mijn ritueel; oefenen wanneer ik me niet fijn of onrustig voel wel. Het is fijn om oefeningen te hebben die ik op momenten waarop ik er behoefte aan heb kan doen.
Waarom ik mezelf had opgegeven? Ik wilde blijer zijn met mezelf en liever voor mezelf, minder haasten, bewuster, trotser, minder denken. Is dat gelukt? Ja!
Ik kan nog mooie stappen zetten, en gá nog mooie stappen zetten, maar een mooi begin is gemaakt. Nooit geweten dat mijn eigen hand zoveel warmte af kon geven, zo kalmerend en troostend kan zijn.
Ik ben Mabeth en Marlie dankbaar voor hun enthousiasme, passie en verbondenheid. Het warme en ontspannen gevoel dat ik bij de training had – en heb – gun ik iedereen.”
Lieke, 30 jaar

“Met een heel warm gevoel kijk ik terug op de trainingen. Ik liet het over me heen komen, had nog geen enkele ervaring. Mabeth zorgt er met haar ongedwongen enthousiasme voor dat je snel op je gemak bent. Ze legt je niks op, een gevoel dat je zelf kunt ontdekken wat werkt voor jou, en wat niet. Ik maakte kennis met een nieuwe manier van denken en doen, die mij nu rust en vertrouwen geeft. Op het moment dat de training was afgelopen moest ik denken aan een bloesemtak; Er is al een hoop tot bloei gekomen dankzij de trainingen, maar nog niet alle knoppen zijn uitgekomen. Die komen later tot bloei, door wat ik mee neem vanuit de trainingen en ga toepassen in mijn dagelijks leven.”
Anna, 24 jaar.

“Ik heb in het najaar van 2016 de 8 weekse mindfulnesstraining bij Mabeth gevolgd. Dat bleek en goede keuze. Mabeth is een hele prettige trainer, die zowel structuur aanbrengt als met aandacht en warmte de groep leidt. De training heeft me geholpen om met aandacht stil te staan bij wat er is. Niet onmiddellijk reageren, maar een vertraging in te bouwen tussen de onmiddellijke reactie en de reactie die ik in tweede instantie kan kiezen. De meditaties die Mabeth heeft ingesproken zijn een mooi hulpmiddel  om zelfstandig te mediteren. De stiltedag vond ik ook heel bijzonder. De mogelijkheid om bij stiltedagen in de toekomst aan te sluiten vind ik een mooi voorbeeld hoe Mabeth alle gelegenheid geeft om ook na de training verbonden te blijven en gebruik te blijven maken van haar expertise. Voor nu heb ik een betere balans tussen werk en privé kunnen aanbrengen. Bovendien doe ik de dingen die ik doe met meer aandacht. Dat geeft rust en maakt dat ik mijn energie veel beter verdeel. Dankjewel.”
Jacqueline, 49 jaar

“Iedere dag is er een compassie vol moment te bespeuren in mijn dagelijkse leven. En dat is me zeer waardevol. Zeker nu het even niet zo lekker gaat geeft het compassie beoefenen mij rust en kracht om door te gaan maar ook om te delen en te zorgen dat het met anderen goed gaat.”
Lucienne, 52 jaar.

“Ik heb veel gehad aan de mindfulness training. Ik was weliswaar in zeer goede doen en de nood was niet zo hoog, maar toch heb ik de verschillende technieken in mijn ‘rugzakje’ gestopt en ik zal ze zeker onderhouden om ook in mindere tijden hier gebruik van te kunnen maken. Met name de yoga oefeningen en lopende meditatie waren op dit moment erg prettig. Mijn doel was om bij uitdagingen meer mezelf te voelen en te weten wanneer ik een stapje terug moet doen om te weten wat ik nodig heb en dat is gelukt. Ik heb dit meerdere kunnen oefenen en dat heeft me veel gebracht. Ook de oefeningen in tweetallen met aandachtig luisteren en steeds weer dezelfde vraag stellen neem ik mee en beoefen ik in het dagelijks leven, erg waardevol.
Ik vond jou als trainer heel erg fijn. Je bent een wijze vrouw en kon zeer goed inspelen op wat er in de groep gedeeld werd. Daar heb ik ook veel van geleerd. Jouw enthousiasme en aandacht zijn aanstekelijk. Ook het feit dat je vooraf met iedereen een gesprek hebt is heel goed. Je kunt ook duidelijk merken dat je veel ervaring hebt in het geven van de training.
Al met al was het dus een zeer waardevolle ervaring voor mij die ik meeneem in mijn verdere leven. Heel hartelijk bedankt!”
Willemijn, 35 jaar

Man, 30 jaar.  “Brief aan mijzelf, (laatste dag 8-weekse Mindfulness training).
Jij bent de 8 weekse begonnen om meer rust te krijgen, liefde en mildheid voor jezelf en omgeving. Tijdens deze 8 weken heb je veel geleerd dat zal snel duidelijk worden. Je zult vast en zeker nog vaak terugvallen in het oude patroon van hard werken en presteren. Pak dan even jouw moment om adem te halen en te zakken in jouw gevoel. Veranderingen zijn soms niet direct groot of het doel bereikt. Het gaat ook om de weg, geniet daar van, je leeft maar 1 keer en maak daar een feestje van. Blijf trouw aan jouw gevoel privé, op werk en in de relatie tot anderen. Het is niet erg om hulp te vragen maar altijd bevestiging zoeken bij anderen is niet nodig. Er is geen goed of fout. Wijsheid komt met de jaren en je hebt nog heel lang om te leren van alles en iedereen om jou heen.
Wees trots op jezelf en heb zelfvertrouwen. Je bent een leuke vent, laat jezelf ook zien. Er zijn genoeg mensen om je heen die om jou geven. Zorg goed voor jezelf en wees niet bang om jezelf te zijn. Wat je presteert is niet wie je bent. Hard werken is een kwaliteit maar ook een valkuil. Denk eens terug aan de 8 weken bij Mabeth en de mooie stilte dag. Hoe fijn was dat! Geluk zit in het kleine. Leef je leven en geniet daar dan ook van. Ik wens je veel rust en genieten in het hier en nu.”

“Het is lastig om in woorden uit te leggen wat een mindfulness / zelfcompassie training met je doet; dat moet je eigenlijk zelf ervaren. Mindfulness /zelfcompassie training werd mij aangeraden door meerdere mensen, maar ik zag het eerlijk gezegd nooit zo zitten. Het leek me een beperkte aanpak. Daar ben ik helemaal op teruggekomen dankzij de goede ervaringen met Mabeth en Marlie. Hun trainingen hebben mij inzichten gegeven die ik nooit had geassocieerd met mindfulness/ zelfcompassie. De oefeningen, verhalen die worden verteld en de gedichten die worden voorgelezen bevatten inzichten en wijsheden die ik niet had verwacht. Het effect van de training was veel groter dan ik had gedacht. Ik ben Mabeth en Marlie enorm dankbaar voor het openen van deze ‘schatkist’. En voor de mooie manier waarop ze de trainingen leiden, en de sfeer van verbondenheid die ze weten te creëren tijdens de sessies. Ik zou iedereen – ongeacht je achtergrond – aanraden om het op z’n minst een keer te proberen.”
Lotte, 32 jaar.

“Ik heb de mindful (zelf)compassie training als erg waardevol ervaren. Wat ik prettig vond is dat ieder het op z’n eigen tempo kan doorlopen en dat dat ook prima is. Er zijn dingen waar ik in de training veel mee kon, zoals de gedichten die me raakten, de meditaties en bepaalde oefeningen. Er waren ook avonden dat ik niet tot stilstand kon komen en het gewoon genoeg was om alleen aanwezig te zijn. In het begin maakte ik me daar dan kwaad over dat ik mezelf niet rustig kon krijgen om de avond volledig mee te beleven, maar later accepteerde ik dat en keek ik met compassie naar mezelf. Blijkbaar moest het nu dan even zo zijn, en dat is goed. Dat heb ik geleerd tijdens de cursus. Minder fel zijn naar mezelf, minder fel zijn naar m’n omgeving. Zachter zijn. En dat is precies waarom ik deze cursus ben gaan volgen.
Nu ik zelf steeds meer ruimte krijg pak ik de dingen op waar ik tijdens de cursus nog geen ruimte voor had. Ik mediteer vaker, lees de lessen nog eens na en werk verder in mijn boek waar ik de gedichten die mij aanspraken en de kernzinnen en kernwaarden van mij in heb opgeschreven. Het voelt heerlijk om verbonden te zijn met mezelf, om stil te kunnen staan. Dit is hoe ik graag wil zijn. Bedankt voor de fijne training. Ik vond het erg prettig om jullie te ontmoeten. Fijn dat jullie op deze manier zoveel mensen handvatten kunnen geven voor een meer compassievol leven. Precies wat de wereld nodig heeft op dit moment denk ik.
Hopelijk tot een volgende retraite!”
Lotte Freyee

“Ik wil je hartelijk bedanken voor de afgelopen tijd. Ik vond dat je op een hele prettige manier me mee hebt genomen in het meer mindful worden. Daar ga ik de rest van mijn leven wat aan hebben en is voor mij een basis om verder mee te gaan”.
M.P., huisarts, 36 jaar.

“Ik ben heel open de training ingegaan. De enige gedachte die ik had: ‘het zal wel heel zweverig zijn’. En dat is absoluut niet het geval geweest. Ik kan deze training juist aan iedereen aanraden. Ik heb er een aantal oefeningen uitgehaald die ik kan toepassen in het dagelijks leven en daarbij bedoel ik OOK tijdens werktijd en OOK in de trein bijvoorbeeld. Al zijn het maar de kleine momenten waar je wat uit kunt halen. Dat vind ik heel fijn.
Ik had dus in eerste instantie niet veel verwachtingen maar ik ben heel blij dat ik de training gevolgd heb.”
AvB, 23 jaar.

“Deze mindfulness training van Mabeth heeft me laten beseffen dat je er altijd voor kan kiezen om een moment voor jezelf te nemen, dat er mogelijkheden zijn om tot rust te komen en om zo bij jezelf te blijven. Ik besef dat deze manier van leven bij mij past, bewuster zijn in elk moment en meer leven in stilte. Dit wil gaan toepassen op meerdere manieren in alles wat ik doe. Ondanks dat ik tijdens de training veel geleerd en geoefend heb, begint voor mijn gevoel het grote proces van verandering nu pas echt en is het tijd om de handvatten van deze training toe te passen op momenten dat ik me mentaal minder goed voel of in een moeilijke situatie zit. Dat is voor mij de kunst, want op makkelijke momenten zullen de oefeningen ook makkelijker gaan dan wanneer er een moeilijk moment is. Deze training geeft een goede en sterke basis waar ik altijd op terug kan vallen en waarmee ik bezig zal blijven in mijn dagelijkse leven. Mabeth geeft je een gevoel van veiligheid waarbij je durft te delen en je er met al je emoties en gedachten kan en mag zijn. Ze is open en heeft geen oordeel, een fijne trainer.”
Lisanne, 26 jaar.

“Ik kan deze training iedereen van harte aanbevelen. Mabeth weet op ontspannende wijze een sfeer te creëren waarbij iedereen zich thuis voelt, op zijn (of haar) gemak voelt en tot rust kan komen. Ik was vooral op zoek naar dat laatste, en dat lukte ongekend goed tijdens de trainingen, en de periode daaromheen. Ik heb mindfulness ervaren als een zeer krachtig instrument om tijd voor jezelf te vinden en weer met jezelf in balans te komen. En Mabeth creëert daarbij als geen ander de juiste voorwaarden voor.  Het is voor mij wel een uitdaging om dit na de training vast te blijven houden – een stuk discipline dat vooral bij jezelf ligt. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog eens voor een opfris cursus langskom! Mabeth, nogmaals veel dank!”
Joost, 38 jr.

“Bij de afsluiting van de training had ik als symbool een cirkel mee, wat voor mij uitdrukt wat belangrijk is geweest in de training. Een cirkel is een zachte, ronde vorm en ze verbindt van alles. Ze gaat maar door en door en biedt steeds een verfrissend nieuw gezichtspunt, wisselend met ieder punt op de cirkel. Ze is ook open en transparant. Wat ik meeneem van de training is dat ik meer mag proberen zonder oordeel te zijn, ook zeker over mezelf. Wat ik ook meeneem, is dat ik zelf aan het roer sta (ronde vorm). Ik kan besluiten om naar buiten te reizen vanuit de cirkel, of juist naar binnen, en het blijven allemaal cirkels die je bereist, zonder einde of begin. Altijd weer nieuw.
Dank je wel, Mabeth!”
Birgit, 54 jaar

“Ik heb de 8-weekse training Mindfulness bij toeval gedaan bij Mabeth. Dat bleek meteen een goede keus.
Ik denk dat de Mindfulness trainingen die door gecertificeerde trainers – als Mabeth – aangeboden worden, niet veel van elkaar verschillen. Aan de inhoud en opbouw is jarenlange studie voorafgegaan en deze staat dan ook als een huis. Het komt dus volgens mij aan op de trainer of trainster die de training succesvol maakt. Dankzij de liefdevolle, vrolijke, inspirerende en enthousiasmerende wijze van begeleiden van Mabeth, heb ik de training als een cadeau ervaren. Ik kan een ieder deze training bij Mabeth aanbevelen.”
Annelies Weesing

“Ik ben heel blij dat ik de training ben gaan volgen. Tijdens de trainingsavonden en de stiltedag kwam alles langs, wat zich dagelijks als een knoop van ongemak, depressie, irritatie, angst of frustratie aandient. Daar hoopte ik ook op. Ik ben dan ook verrast dat ik mijn levensthema’s stuk voor stuk op een presenteerblaadje voorgeschoteld kreeg. Duidelijk zichtbaar, voelbaar. Om ze eens goed te bekijken, te voelen en te laten zijn. Soms kwam er een antwoord, soms rust en ontspanning door dingen te laten voor wat ze zijn.”
Mariëlle, 44 jaar.

“Opeens was de tijd rijp voor een mindfulnesstraining! Een gevoel dat zich aandiende in een bewust moment, waarin ik me realiseerde dat er geen beweging meer was in mijn leven en het werk en mijn patronen mij beheersten. De training bracht me de aandacht om hierbij stil te staan en de invloed van mijn gedrag en gedachten te onderzoeken en zelfs hier en daar te veranderen. Concreet betekent het o.a. dat ik beter bewust ben van mijn ademhaling en het vasthouden hiervan in stressvolle momenten, er meer momenten van bewuste aandacht zijn die rust geven, mediteren als manier van ontspannen en trainen van aandacht in mijn leven geïntroduceerd is, tv kijken mijn leven niet meer beheerst en ik weer beweging voel.
De begeleiding van Mabeth heb ik als heel fijn ervaren. Met aandacht voor ieders grenzen en met adviezen vanuit haar jarenlange ervaring liet ze ons kennis maken met zitten in aandacht (mediteren) en andere aandachtsoefeningen. Ze creëerde een veilige en open sfeer. Het werkboek met veel achtergrondinformatie en de cd’s, na de training prettig als naslagwerk en hulpmiddel. Een waardevolle training!”
Miranda, 45.

“Ik zie mezelf vaak als een cycloon met veel turbulentie aan de buitenzijde: altijd druk in mijn hoofd en nooit de uit-knop kunnen vinden. Maar elke cycloon heeft ook een ‘oog’ in het midden, waar rust en stilte is. Tijdens een van de bijeenkomsten kwam ik tijdens een zit-meditatie voor het eerst in dat ‘oog’ en er was rust en stilte. Ik had het gevoel dat ik mezelf voor het eerste ontmoette en het overweldigde en ontroerde me. Ik was er (positief) een beetje ondersteboven van. Ik had in het begin van de training juist veel moeite met de zit-meditatie. Ik werd er zelfs agressief van. Ik denk nu achteraf dat dit voortkwam uit een gevoel mezelf niet willen ‘ontmoeten’ uit angst voor wat ik tegen zou komen. Ik kan nu zeggen dat de ontmoeting  ‘niet tegenviel’.  Door de training ben ik me bewuster geworden van dingen. Kan beter met positieve en negatieve gevoelens omgaan. Maar het allerbelangrijkste voor mij is toch wel dat ik ‘rust’ weet te vinden als die nodig is.”
Marijke Mattern, 61 jaar.

“Ik kijk met veel plezier terug op de training. Ik heb er fijne herinneringen aan overgehouden. Een ongedwongen sfeer op een prachtige locatie. Ik keek altijd uit naar de maandagavonden. Mabeth  is erg toegankelijk. Ze is goed in staat om theorie en praktijk met elkaar te verbinden en ze weet een goede sfeer te creëren. Ze heeft me leren inzien dat ik eerst aan mijzelf mag denken. Dat vind ik heel fijn. Door de training heb ik een begin gemaakt met een balans tussen lichamelijke sensaties, emoties en gedachtes. Er is echt een wereld voor mij opengegaan. Ik ben gaan inzien dat ik ervoor kan kiezen om niet te worden overvallen door heftige emoties of om energie te laten weglekken door constant te piekeren.”
Femke, 40 jaar.

“Mabeth straalt rust en acceptatie uit; ze geeft je het gevoel dat je er mag zijn. Daarmee geeft ze in woord en daad het voorbeeld hoe je ook mindful naar jezelf kunt zijn. Door de ogen van Mabeth naar jezelf kijken, werkt heel inspirerend. Mabeth nodigt je uit en geeft je de gelegenheid om zelf te kiezen wat goed voor je is. Ze weet mindfulness in een zin samen te vatten: “Zorg goed voor jezelf”.
Jan, bedrijfsadviseur.

“Wat ik vooral heb meegekregen is een besef dat ik zelf aan het roer sta. Ik kan zelf de maalstroom in mijn hoofd rustiger maken, of in elk geval de tijd nemen om dat te proberen. Daarnaast ervaar ik de meditatieoefeningen als een geschenk; dat ik gewoon rust kan ervaren…!
Mabeth, jouw grote verdienste vind ik dat jij doet zoals je bent. Ik vind je onbevangen open houding prettig. Je maakt van de training geen verheven bijeenkomst, en ik ervaar dat als menselijk en positief. Daardoor kon ik heel makkelijk bij mezelf zijn. Het is zoals het is bij jou, een weerbericht van jezelf mag ook wat minder zonnig zijn. Heerlijk!”
Marieke

“Eigenlijk had ik er geen tijd voor, een training mindfulness. Wellicht een teken dat je het echt goed kunt gebruiken. Wanneer komt het nou eigenlijk wel goed uit? Dus ondanks de drukte toch maar een keer aan de training begonnen. Ik hoopte op wat meer rust in mijn hoofd en om minder “in mijn hoofd te zitten” en daardoor beter te voelen wat er in mijn lichaam gebeurt en zo klachten te kunnen voorkomen. En dat heeft de training me zeker gebracht, meer en sneller dan ik had verwacht. Ik ben er nog lang niet, maar heb technieken geleerd om hier zelf verder aan te werken. De mogelijkheid om naar een terugkomavond of stiltedag te gaan zijn hier een goede hulp bij. De bijeenkomsten waren heel prettig, een kleine groep in een veilige omgeving. Mabeth is een fijne trainer die je de ruimte geeft om het op je eigen manier te doen.”
Esther.

“Deze training heeft me rust en overzicht gebracht. Het is rustiger in mijn hoofd, moet minder van mijzelf en geniet veel meer van kleine momenten in het nu.”
Mirjam, 34.

“Voor mij waren voornamelijk mijn studie en het daarin presteren grote bronnen van stress, waarmee ik op een gegeven moment niet goed meer kon omgaan. Al een lange tijd wist ik dat het op die manier niet goed was om door te gaan en dat er verandering moest komen. Maar wat? En hoe? Het leek erop dat ik ergens in vast zat waar ik in mijn eentje niet uit kon komen. Constante zelfveroordeling en daarbij een laag zelfbeeld en depressieve klachten zorgden er uiteindelijk voor dat ik besloten had (tijdelijk) te stoppen met studeren.
Op dat moment ben ik op advies van een kennis gaan zoeken naar mogelijke mindfulnesstrainingen. Het grote aanbod van trainingen zorgde an sich al voor een hoop keuzestress. Maar het mocht voor mij niet te duur en vooral niet te massaal zijn en ik wilde graag een trainer bij wie ik me op mijn gemak zou voelen. Een lange zoektocht. Toen ik de site van Mabeth bekeek voelde ik op de een of andere manier aan dat dit bij haar goed zat. En dit bleek ook zo te zijn.
Mabeth geeft de mindfulnesstrainingen in kleinere groepen, waardoor zij tijd heeft en ook neemt om met de individuen te praten over ervaringen. Dit doet zij op zo’n manier, dat je het gevoel hebt haar al jaren te kennen. Heel open, vriendelijk, geïnteresseerd en oprecht.  Tijdens de training geeft zij ook veel uitleg en is er altijd ruimte voor eigen behoeften. “Zorg goed voor jezelf”, is wat ze altijd zegt en waar het voor een groot gedeelte ook om draait bij mindfulness. Na een drukke of stressvolle week is het heerlijk om in Studio M te komen en gewoonweg te kunnen zijn.
De mindfulnesstraining van Mabeth heeft mij laten zien dat niet alles in één keer goed hoeft te zijn. Kleine stappen zijn voldoende en wees daar blij mee en trots op! Zo ben ik me meer bewust van dagelijkse gebeurtenissen, hoe klein ook. Het heeft me handvatten gegeven om zelf meer te werken naar vrijheid en rust en het negatief oordelen over jezelf te kunnen opmerken en verminderen. Ik durf nu meer te onderzoeken wat ik nodig heb en wat ik wil en probeer ook steeds vaker goed voor mezelf te zorgen door daarnaar te handelen. Elke dag is een nieuw begin en voor mij heeft de mindfulnesstraining van Mabeth daar veel in betekend. Ik kan iedereen de training van Mabeth aanraden!”
T.W. (22) Utrecht

“De mindfulnesstraining heeft mij veel gebracht o.a. dat ik sneller herstel na een periode van overspannen te zijn geweest. Ik ben eindelijk uit de negatieve spiraal en heb nu handvatten om minder snel gestrest te raken. Ik ben nu meer met aandacht dingen aan het doen en luister beter naar m’n lichaam. Ik zeg vaker ‘nee’ en dit voelt als meer ‘kiezen voor mezelf’ en fijn. Ik plan meer tijd voor mezelf in om o.a. te mediteren/yoga te doen. Ook merk ik dat ik minder pieker en als ik pieker sneller stoppen kan, omdat het toch geen zin heeft. Ik geniet meer van kleine momenten en leef meer in het nu.
Mabeth weet heel makkelijk (zo lijkt het me   ) een veilige, open sfeer te creëren tijdens de training, waarin ik me prettig voel en mezelf kon zijn. Prettig vond ik het ook dat Mabeth bereikbaar is voor vragen/hulp, ook buiten de bijeenkomsten om en ze heeft een fijne stem wat ook helpt te ontspannen.”
CS, vrouw 44 jaar.

“Ik heb in de training geleerd hoe ik mezelf kan helpen. Dat wil in mijn geval zeggen dat ik m’n ademhaling als rustpunt heb. Dat is iets van mezelf en iets wat ik altijd bij me heb. De bewustwording van je gedrag en de bijzaak van de hoofdzaak scheiden is een centraal begrip voor mij en kan mijn inziens iedereen helpen.
Wat ik fijn vond aan Mabeth is dat ze ruimte maakt voor iedereen in de training en bereikbaar is voor vragen en steun ook buiten de training.”
Man, 32.

“Door de mindfulnesstraining heb ik manieren geleerd om uit mijn automatische gepieker te stappen, als ik dat wil. Ook heb ik door de oefeningen ervaren dat ik duidelijker mijn lichaam kan voelen en minder vanuit mijn hoofd hoef te leven. De rust en ontspanning die ik ervaar na het mediteren werken door gedurende de dag. Zelfs als ik maar 3 minuten tussendoor op mijn werk mijn ogen even sluit, werkt de rust door. Daardoor voel ik me minder gestrest. Ik bewonder Mabeth om haar oprechte, milde en vriendelijke houding. Daarin is ze echt een voorbeeld. De studio waarin ze haar mindfulnesstraining geeft, voelt als een warm bad. De uitspraken van Mabeth tijdens de bijeenkomsten en op de Cd’s zijn in m’n brein gesleten; ‘zorg goed voor jezelf’, ‘kijk maar wat je tegen komt’, ‘dat is ook oké’. Deze uitspraken zeg ik nu ook vaak tegen mezelf of tegen m’n man en kinderen.”
Anoniem, vrouw 36 jaar.

“Ik had het gevoel dat ik in een voortdenderende trein zat – zowel werk als privé – waardoor ik moeilijk kon genieten van de dagelijkse dingen. Daar wilde ik verandering in brengen en dat is de hoofdreden geweest om de mindfulness-training bij Mabeth te gaan volgen.
Tijdens de acht avondsessies heeft zij daar de handvatten voor gegeven. Door yoga en meditatie leer je bij jezelf te blijven en ervaar je rust in het “hier en nu”. Ik ben mij bewust geworden van mijn reactie-patronen en de daarbij behorende valkuilen. Het is niet zo dat die patronen/valkuilen nu zomaar zijn opgelost, maar door gedurende de dag aandachtsmomenten in te lassen en bewust te zijn van “de ondersteunende kwaliteiten” (= o.a. geduld, niet hoeven oordelen/streven, loslaten en mildheid) ben ik me bewust van die patronen en merk ik dat ik die valkuilen beter aankan waardoor er ruimte is gekomen om te genieten van de gewone dingen.
Mabeth is een fijne trainer met een mooie stem (dat is prettig bij de yoga- en meditatie-begeleiding). Ze kent de theorie en brengt deze op een natuurlijke manier over. Bedankt, Mabeth!”
V.S.

“Ik ben behoorlijk perfectionistisch en doelgericht en dat werkt niet altijd in je voordeel. Door de mindfulness training van Mabeth heb ik geleerd dat stilstaan en niet streven, mild zijn voor jezelf, heel prettige ’toestanden’ zijn. Het is geweldig om je bewust te worden van de drukte in je hoofd en daar dmv oa meditatie, rust in te vinden. Mabeth combineert de juiste dosis kennis met rust en acceptatie die mij de ruimte gaf te ontdekken wat er te ontdekken was. Bedankt!”
Mariken.

“De lessen van Mabeth hebben me in een drukke periode in mijn leven anders laten kijken naar mezelf en de wereld om me heen. Juist op de momenten dat ik het nodig heb, reageer ik  nu prive en  op het werk  bijvoorbeeld beter op kleine tegenslagen.  Ik ben kalmer geworden en geniet meer van mijn leven.”
Wilco (37), Utrecht.

“Ik heb erg veel aan deze training gehad. Ik ben minder vaak gestrest, en ben voor mijn gevoel uit een langdurige negatieve spiraal gekomen. Ik heb nu een voortdurend besef van hoe het met me gaat en wat ik kan doen om minder gestrest te raken; het belangrijkst is even pauze nemen van het gepieker door meditatie. Dat lucht op en geeft hoop. Behalve de handvaten en het oefenen zelf, vond ik de manier waarop Mabeth de training gaf heel waardevol. Ze is rustig, betrokken en vriendelijk, en straalt zelf mindfulness uit. Ze creëert een veilige sfeer waarin iedereen kan werken aan haar/zijn eigen groei en waarin de deelnemers ook getuige kunnen zijn van elkaars groei en uitdagingen. Heel mooi om mee te maken.”
Mirjana, onderzoeker.

“Toen ik aan de cursus mindfulness begon, was ik verre van rustig. Mijn leven was een grote emotionele achtbaan en ik zocht naar een manier om meer rust te vinden. Uiteindelijk is dat gelukt; mindfulness heeft daar een heel belangrijke rol in gespeeld. Je krijgt handvatten aangereikt en oefent hiermee. Belangrijk in het proces dat je doorloopt, is ook de persoon die de cursus verzorgt. Mabeth is een fijne, inlevende en betrokken vrouw, waar je je direct vertrouwd bij voelt. Na de cursus mindfulness voel ik mij veel meer in balans; ik ben veel rustiger, geniet meer van het leven, leef veel meer in het moment en ben veel minder kritisch op mijzelf. Ik ben blij met mijn ‘nieuwe’ manier van leven.”
Anoniem, onderzoeker.

“Morgen is het al weer twee weken geleden dat we de mindfulness-training afsloten. Ik denk dagelijks aan elementen van de training. Het woord ‘aandacht’ is goed geland. Mabeth heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Aandacht is een goed manier om de rem te zetten op de hectiek van het dagelijks leven. Mabeth heeft erg benadrukt dat het niet gaat om de vorm en de frequentie, bv hoelang en hoe vaak, maar om het doen. Tijdens mijn werk helpen korte aandachtsmomenten om even pas op de plaats te maken: enkele keren met aandacht ademhalen of de 3 minuten ademruimte. Dat is een goed aanvulling op pauzeren en even weglopen van de computer tijdens een kantoordag. Ik doe enkele avonden een langere oefening en in het weekend neem ik minimaal een keer de tijd voor een lange oefening. Zo blijft de aandacht in mijn systeem en probeer ik rust te krijgen in de bovenkamer, een belangrijke aanleiding om de mindfulnesstraining te doen. Ik kijk uit naar ‘herhalingsbijeenkomsten’ en een uitnodiging voor een stiltedag.”
Pien.

“Mabeth’s manier van begeleiden tijdens de mindfulness training heb ik ervaren als inspirerend, respectvol en ongedwongen, waarbij er ruimte was om mindfulness in mijn leven te incorporeren op een wijze die voor mij werkt. Mindfulness heeft mij geholpen anders en met meer compassie naar mijzelf, mijn gedachten en mijn omgeving te kijken. Dit gaf mij meer ruimte en rust.”
Anoniem, psycholoog in opleiding.

“Echt een geweldige ervaring!
Een rijkdom aan ervaringen en mooie momenten.”
Anoniem.

“Ik dacht van te voren, ik zie wel, al geeft het me alleen al wat avonden rust. Ook tijdens de eerste paar avonden was ik nog wel sceptisch over de oefeningen, maar deed wel serieus mee.   En zonder dat ik het eigenlijk door had veranderde er wat in mij. Zo lastig om uit te leggen, maar zo mooi om te merken. Ik vind het een aanrader voor iedereen.”
Tanja.

“Heel erg bedankt voor de ervaringen!
Wat ik prettig aan je stijl vond, is dat je de mindfulness zelf ook uitdraagt. Je taalgebruik is heel erg mindfulness: ‘vriendelijk en beslist’ vind ik een hele mooie en ook anders klinken dan ‘vriendelijk, maar beslist’, ‘wanneer het genoeg voor je is’ blijft ook nagalmen in m’n hoofd.”
Anoniem.

“Deze mindfulnesstraining heeft me verder geholpen om met aandacht te leven. De training is afwisselend en reikt praktische handvaten aan voor het leven van alledag – met alle beweging die  daarin is. Het is fijn om met een groep een aantal weken op te trekken, van elkaar te leren en situaties te herkennen. Mabeth heeft een rustige en tegelijkertijd energieke uitstraling. Ze nodigt je uit en spoort je aan om met de oefeningen aan de slag te gaan, maar respecteert je eigen proces daarin.”
M.H.