mindful (zelf)compassie training MSC

– Van (zelf)kritiek naar (zelf)compassie –

Christopher Germer: ‘Wat als we met onszelf zouden omgaan als met een goede vriend(in) die het moeilijk heeft? Dat is precies wat mindfulness en zelfcompassie je leert’.

Zelf-kritiek; stress; schaamte of schuld; een gevoel niet goed genoeg te zijn… Herkenbaar?
Tegenwoordig vinden we het vaak makkelijker om compassie (mededogen, liefdevolle vriendelijkheid) te hebben met anderen dan met onszelf. Gelukkig kan (zelf)compassie door iedereen geleerd worden. (Zelf)compassie sterkt ons op emotioneel gebied en vergroot onze veerkrachtigheid. Dit stelt ons in staat om onszelf te waarderen; onze menselijke imperfecties te erkennen, onszelf te motiveren door middel van vriendelijkheid, onszelf te accepteren zoals we zijn, onszelf met heel ons hart te verbinden met onszelf en anderen, en om ons authentieke zelf te zijn. (Zelf)compassie is niet egocentrisch; het zorgt juist voor een grotere openheid en mededogen naar anderen toe en voor een gezonde relatie met jezelf en anderen. (Zelf)compassie is een moedige houding die opstaat tegen lijden, inclusief het lijden dat we onszelf onbewust aandoen door middel van zelf-kritiek, isolement en zelf-absorptie.

Mindful Self-Compassion is een wetenschappelijk onderbouwd, 8-weeks trainingsprogramma, ontwikkeld om de vaardigheid van zelfcompassie te versterken. Gebaseerd op het baanbrekende onderzoek van Kristin Neff en de klinische expertise van Christopher Germer leert de MSC training deelnemers om met vriendelijkheid, zorg en begrip te kunnen reageren op moeilijke momenten in hun leven. Snel groeiend onderzoek toont aan dat (zelf)compassie sterk geassocieerd wordt met emotioneel welbevinden; minder angst, depressie en stress; het versterken van gezonde gewoonten zoals een evenwichtig voedingspatroon en voldoende beweging; en bevredigende persoonlijke relaties. En het is makkelijker dan je denkt.

Deze training leert je:

  • Hoe je dagelijks (zelf)compassie kunt beoefenen
  • De wetenschappelijk aangetoonde voordelen van (zelf)compassie te begrijpen
  • Jezelf te motiveren met vriendelijkheid in plaats van kritiek
  • Met meer gemak met lastige emoties om te gaan
  • Vaardigheden waardoor lastige relaties, oud en nieuw, kunnen transformeren
  • Om te gaan met ‘caregiver fatigue‘, vermoeidheid bij verzorgers.
  • De kunst van genieten en zelfwaardering te beoefenen

De training omvat 8 sessies van elk 2 uur en 3 kwartier en een 4-uur durende stilte retraite.
Mindful Self-Compassion is in de eerste plaats een training zelfcompassie, aan de basis ervan ligt mindfulness. Het is echter niet noodzakelijk om eerdere ervaring te hebben opgedaan met mindfulness of meditatie. Behulpzaam is het wel.

“Als we leren ons hart te openen, kan iedereen, ook diegene die ons gek maakt of irriteert, onze leraar worden.”  Pema Chödrön

Kijk in de agenda voor meer informatie.

IMG_0198

 

20150711_114825